Wie zijn wij?

Lerares Spaans

Norma

“Buenos días! Soy Norma, soy de Perú y soy profesora de español. Y tú?”

In mijn thuisland Peru begon ik in 1996 als docente Spaans bij taalschool Amauta in toeristenstad Cusco (nabij Machu Picchu). Ik werd hier uiteindelijk coördinator van een groep van ruim 20 leraren en richtte samen met Rik in 2008 een eigen taalschool, Mundo Antiguo Spanish School,  op. Beide taalscholen werden bezocht door internationale klanten met zeer diverse achtergronden: het ging om mensen die de taal beroepsmatig nodig hadden en zich er in een Spaanstalig land volledig op wilden richten, studenten die zich voorbereidden op een officieel staatsexamen, maar vooral ook om backpackers die zich zonder voorkennis in een relatief korte periode de taal in zekere mate machtig wilden maken.

Medio 2016 verhuisden we naar Nederland. Nadat ik mijn Nederlandse Inburgeringsexamen had afgerond, besloot ik me verder te formaliseren. Daartoe volgde ik 3 cursussen Docent Spaans als vreemde taal van het Instituto Cervantes te Utrecht. Uiteindelijk werd ik door Cervantes als leraar aangesteld en ging ik ook aan de slag bij de Bredase taalschool QueBueno. Eind 2018 vroeg mijn baas of ik de taalschool over wilde nemen.  Ik ben dol op de interactie met mijn studenten, en daar ligt ook mijn kracht in het lesgeven. Tijdens mijn lessen ben ik pragmatisch en proactief:

Het is voor de meeste studenten het belangrijkste dat ze binnen afzienbare tijd op het eigen niveau een gesprek in het Spaans kunnen voeren, zonder al te verstrikt te raken in de zeer omvangrijke grammatica. In mijn lessen leg ik daar dus de nadruk op. We doen zo veel mogelijk in het Spaans: als je wilt leren zwemmen, zul je ook in het water moeten springen. Je zult zien dat je zo sneller dan je denkt een woordje Spaans kunt spreken!

Spaanse leraar

Rik

“Hola, ¿qué tal? Me llamo Rik y soy profesor de español. Soy holandés, pero he vivido 10 años en Perú.
Na mijn studie journalistiek en mijn propedeuse Talen en Culturen van Latijns-Amerika aan de Universiteit van Leiden vertrok ik in 2006 naar Peru, waar ik als vrijwilligerswerkcoördinator van een taalinstituut buitenlandse vrijwilligers begeleidde in projecten met straatkinderen, weeshuizen en ziekenhuizen. Samen met Norma startte ik Mundo Antiguo Spanish School, tegenwoordig de grootste taalschool in Cusco, en daarnaast een online reisbureau, gespecialiseerd in individuele maatreizen door Peru en Bolivia.

Na onze verhuizing naar Nederland was ik de drijvende kracht achter touroperator Rondreizen Peru. Na de verkoop van dit bedrijf begin 2019 ben ik steeds meer les gaan geven. Dat bevalt erg goed: ik ben dol op de interactie en vind het erg uitdagend en interessant om te kijken hoe ik iedere klant het beste kan helpen met diens wens Spaans te leren spreken.

docente Spaans

Caroline

¡Hola! Ik ben Caroline, beëdigd vertaalster en docente Spaans. Spaans is een prachtige taal, die toegang geeft tot een heel rijke cultuur. De kennismaking daarmee heeft mijn leven verrijkt, en dat gun ik iedereen. Aan het lesgeven beleef ik dan ook net zoveel plezier als mijn cursisten. Spaans is een taal waarbij vooral in de beginfase de vorderingen goed merkbaar zijn. Bovendien zijn de nieuwe lesmethodes lekker interactief. Zo vliegen de lessen voorbij!

Na het afronden van de vertalersopleiding aan het HIVT te Antwerpen, heb ik een aantal jaren lesgegeven en vertaald voor diverse taleninstituten. Ik kwam bij een internationaal bedrijf terecht, waarvoor ik eerst in Nederland, vervolgens in Canada en uiteindelijk in Madrid heb gewerkt. De vrijheid trok echter, en uiteindelijk heb ik me in Nederland gevestigd als freelance vertaalster. Het lesgeven bleef echter trekken. Ik besloot dus eerst te zorgen voor een didactische achtergrond en volgde de opleiding Taaltrainer aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

In Breda ben ik uiteindelijk taalschool QueBueno begonnen. Nu ik naar Waalwijk ben verhuisd, hebben Norma en Rik het overgenomen en geef ik af en toe nog les.